ΕΤΗΣΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Τo Ελληνικό Ανιμέισον δίνει ένα δυνατό παρόν τα τρία τελευταία χρόνια στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας & απονομή του Ετήσιου Βραβείου Στράτος Στασινός της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

Στις ετήσιες εκδηλώσεις παρουσιάζουμε τις τρεις ελληνικές ταινίες που διακρίνονται μετά από ψηφοφορία των μελών της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ. Ο όρος ελληνική ταινία περιλαμβάνει είτε ελληνικές παραγωγές (συμπεριλαμβανομένων και των σπουδαστικών ταινιών), είτε ταινίες που παρήχθησαν στο εξωτερικό από δημιουργούς ελληνικής ή ελληνοκυπριακής καταγωγής, των οποίων οι ταινίες προβλήθηκαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Η επιλογή των ταινιών ανιμέισον έγινε από τα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα (διεθνή ή ελληνικά) των αντίστοιχων φεστιβάλ, καθώς και από το τμήμα του πανοράματος (εκτός διαγωνισμού) για ταινίες των τελευταίων τριών (3) ετών που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, σύμφωνα με τους όρους του κάθε φεστιβάλ. Δεν είναι επιλέξιμες ελληνικές ταινίες ανιμέισονπου προβλήθηκαν σε πλαίσιο αφιερωμάτων, ρετροσπεκτίβας, ειδικών γεγονότων κ.λπ.

Η απονομή του Ετήσιου Βραβείου Στράτος Στασινός πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ;

Ο Στράτος Στασινός γεννήθηκε στη Γραμμενίτσα της Άρτας το 1945 και σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Υπήρξε δημιουργός ταινιών κινουμένου σχεδίου αλλά και πολλών ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON). Στην Ελλάδα, δίδαξε τεχνικές κινουμένου σχεδίου στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με περιοδικά ως εικονογράφος. Το 1979 πήρε το Α’ βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας που έγινε στην Αθήνα. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON). Οι ταινίες του Στράτου Στασινού έχουν προβληθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι Νάσος Μυρμηρίδης και Στράτος Στασινός στα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας τους «Του Κολυμπητή».

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

 • Περίπατος (1979)
  μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
 • Εργαστήρι 82 (1982)
  μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
 • Του κολυμβητή (1985)
  μικρού μήκους, stop motion
 • Άνθρωποι (1987)
  μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
 • Η χώρα μου στην Ευρώπη (1989)
  μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
 • Στροφάδες (1990)
  μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
 • Δοκός, το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο, 2200 π.Χ. (1994)
  μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
 • Βιβλιοδεσία Γανιάρη (1995)
  μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
 • Ήπειρος (1998)
  μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
 • Πέρα από τη λίμνη (2006)
  μεγάλου μήκους, μυθοπλασία